top of page

Memorial Service

Herdenking slachtoffers bombardement 25 september 1944

 

150 jaar Schaarsbergen betekent ook 75 jaar Slag om Arnhem. Vanwege de aanwezigheid van Duitse troepen en luchtafweer, werd ook Schaarsbergen in die dagen gebombardeerd door de geallieerden. Op 25 september 1944 vielen daarbij enkele bommen bij de Dorpskerk en kwamen verscheidene burgers om het leven. Dat waren mensen die, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Arnhem en Oosterbeek, een tijdelijk onderkomen in de kerk en in de nabijgelegen school gevonden hadden. Drie van hen werden in naamloze graven begraven op Vredenoord, het kerkhof achter de Dorpskerk. Twee van de geallieerde toestellen werden kort daarop neergeschoten in Arnhem en Nijmegen, waarbij ook de bemanning omkwam. 

Op woensdag 25 september aanstaande wordt in de Dorpskerk van Schaarsbergen deze gebeurtenis herdacht en worden de namen van de omgekomen burgers en militairen genoemd. Verschillende inwoners van Schaarsbergen verlenen hun muzikale medewerking aan deze herdenking. Nabestaanden van omgekomen bemanningsleden en nog levende ooggetuigen van het bombardement zullen hierbij aanwezig zijn.

We willen hiermee de slachtoffers herdenken van het oorlogsgeweld van die dagen en recht doen aan hun levensverhaal. De herdenking is vrij toegankelijk en begint om 11.00 uur. Om 10.45 speelt een aantal leden van ‘48th Highlanders pipes and drums’ bij de ingang van de kerk op doedelzakken. Rond 12.15 wordt de bijeenkomst afgerond op begraafplaats Vredenoord

 

Het kan zijn dat dit bericht herinneringen bij u naar boven brengt of vragen oproept. Heeft u behoefte om hierop te reageren, dan kunt u een bericht sturen naar Hette Domburg, die vanuit de Dorpskerk betrokken is bij de organisatie: hette.domburg@dorpskerkschaarsbergen.nl. Bellen mag natuurlijk ook: 06 8180 3499.

bottom of page